IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ също поеха нагоре заради новините около юана

Най-силно поскъпват акциите на компаниите, които ще спечелят най-много от възстановяването на световната икономика

17:40 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ също поеха нагоре заради новините около юана

Борсовите индекси в САЩ поеха нагоре в началото на седмицата, като се присъединиха към ралито на фондовите борси в Азия и Европа. Повод за това стана съобщението на Китайската централна банка, че ще направи по-гъвкав курса на своята валута

Това вдъхна доверие на инвеститорите по целия свят, че ще се избегне търговската война между САЩ и Китай, и в същото време ще се повиши покупателната способност на китайските домакинства, което на свой ред ще благоприятства възстановяването на световната икономика, пише Wall Street Journal.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани щатски компании Dow Jones IA се повишава с 1,1% до 10 568,39 пункта час след началото на сесията. Най-много с 3,3% поскъпват акциите на Alcoa, следвани от тези на Caterpillar, чиято цена се повишава с 3,2% на Нюйоркската фондова борса. Двете компании са сред компонентите на Dow Jones, които ще спечелят най-много от възстановяването на световната икономика.

Широкият S&P 500 добавя 1% до 1 128,04 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Compоsite, напредва с 0,9% до 2 330,99 пункта в същото време. Най-добре в началото на сесията се представят компаниите от минния и енергийния сектор, а най-търгувани са акциите на Citigroup, BP, Bank of America, Ford и General Electric.

Засиленият икономически оптимизъм на инвеститорите понижи курса на долара срещу повечето главни валути, с изключение на йената. Цената на американския лек суров петрол се повишава с 1,8% до 78,58 долара за барел, а златото отстъпва с 0,1% от поредния си ценови рекорд, който бе отбелязан днес.

На европейските борси CAC 40 се повишава с 1,5%, немският DAX добави 1,1%, а във Великобритания FTSE 100 скочи с 1%. С още по-силен ръст завърши сесията за борсите в Азия, където Shanghai Composite скочи с 2,9%, а Nikkei 225 – с 2,4%.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) нараства до 3,3% спрямо 3,2 на сто в края на миналата седмица.

Изминалата седмица бе втората поред, която донесе на Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite ръст на седмична база, който бе в размер на повече от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още